Bakgrund

Kryddor från Rosengård är utvecklat av Xenofilia. Projektet startade som en TV-serie och kokbok och har utvecklats till en rad olika tjänster och produkter som skapar social utveckling och arbetstillfällen för de boende Rosengård. Med Kryddor från Rosengård vill vi visa på den kompetens och möjlighet som finns i Rosengård och liknande områden i hela Sverige.

TV-serie
Sommaren 2010 sändes första omgången av Kryddor från Rosengård i Nyhetsmorgon i TV4. Under en hel månad fick TV-tittarna lära känna boende i Rosengård, komma hem till deras kök och laga mat. Det blev en succé direkt! Kocken och programledaren Sadoo Iskandarani botaniserade bland hela världens mattraditioner. Det finns över 150 nationaliteter i Rosengård så det blev en internationell matresa mitt i Sverige. TV-serien blev så populär att en andra omgång spelades in och sändes i TV4 i december 2010.

Kokbok
Under hösten kom boken Kryddor från Rosengård. I boken finns alla recept från TV-serien och du lär känna de medverkande. Boken har tryckts i flera upplagor och har hittills sålts i över 7000 exemplar. Initiativtagare, producent och författare till projektet är journalisten Lena Friblick och bilderna är fotograferade av Jens Nordström. För arbetet med Kryddor från Rosengård nominerades förlaget och produktionsbolaget Xenofilia till Malmö stads mångfaldspris.

Smakresa
Boken och TV-serien fick stort gensvar hos både privatpersoner och företag. Flera hörde av sig och ville att de medverkande skulle komma och hålla matlagningskurser, berätta om kryddor och Rosengård. För att jobba vidare på all den positiva kraft som boken och TV-serien skapade startas Smakresan Kryddor från Rosengård under maj 2011. Under smakresan jobbar vi vidare med maten och hoppas att kunna sprida glädje och inspiration till allt fler. Vi erbjuder kryddvandringar, matlagningsevent, kurser och specialdesignade evenemang.

En söt kokbok
Våren 2012 kom uppföljaren till kokboken Kryddor från Rosengård, som blev en stor succé. Den här gången delar matambassadörerna med sig av sina favoritrecept när det gäller efterrätter och bakverk. Kryddor från Rosengård – Sötsaker finns att köpa i nät- och bokhandeln, samt i Xenofilias webshop.

Kryddor
Hösten 2012 tog Kryddor från Rosengård fram kryddblandningar tillsammans med Kockens kryddor. Resultatet blev sex smakrika kryddblandningar: Pimienta rioja, Kafta, Sju kryddor, Falafel, Harissa och Kofta masala. Kryddorna hittas i dagligvaruhandeln.

Sumak
I våra matlagningsevent upplevde vi hur maten kunde binda samman människor som aldrig tidigare träffats. Plötsligt uppstod spännande samtal om kultur, samhälle och normer. Detta ville vi utveckla! Genom projektstöd från Europeiska socialfonden skapade vi tillsammans med Drömmarnas hus en mångfaldsutbildning för företag. Totalt hade vi 365 deltagare från olika företag och organisationer. Med matlagning, kultur och kommunikation skapade vi en helt ny typ av verksamhetsutveckling med mångfald i fokus. Efter projektets slut har Xenofilia fortsatt att ge utbildningar till fler företag.

Kryddvandringar
Under sommaren guidar Kryddor från Rosengårds matambassadörer besökare i stadsdelen. Det blir en upplevelse i smak, doft och kryddor. Matambassadörerna visar odlingslotterna, restaurangerna och butikerna.

Vår förhoppning är att visa på den positiva kraft, kunskap och matglädje som finns i Rosengård. Genom mat kan vi skapa möten – allt för ett godare samhälle!

Lena Friblick